top of page
Featured Posts
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

GÜNEY KORE 한국



Asya ' nın doğusundaki Kore Yarımadası ' nın güney yarısını kaplar.Geçmişte Kore Yarımadası Çosan adında tek bir ülkeydi . 2.Dünya Şavaşı'ndan sonra, 1945'te 38. paralelden kuzey ve güneyde olmak üzere ikiye ayrıldı . 1948'de de güney ve kuzeyde iki ayrı devlet kuruldu . Daha sonra çıkan Kore Savaşı sonuçsuz kalınca ,yarımadanın ikiye bölünmüşlüğü sürdü . Kore Cumhuriyeti Kore Yarımadası ' nın büyük bölümünü kaplar . Kuzeyden güneye 965 km uzanır; doğu-batı yönünde genişliği 217 kilometredir . Doğusunda Japon Denizi, batısında Sarı Deniz yer alır . Ülkenin batı ve güney kıyıları boyunca çok sayıda küçük ada bulunur . Ülke Joponya ' dan Kore Boğazı ile ayrılır. (1)

YÜZÖLÇÜMÜ: 100.210 km²

Nüfus: 51,25 milyon (2016) Dünya Bankası

BaÅŸkent: Seul

BaÅŸkan: Moon Jae-in

Para birimi: Güney Kore Wonu

BaÅŸbakan: Lee Nak-yeo

Dünyanın 13.büyük ekonomisi Güney Kore'nin gayri safi yurt içi hasılası 2016 tahminlerine göre 1,9 trilyon dolar. Ülkede kişi başı milli gelir 37 bin 900 dolar civarında. 2016'da büyüme oranı yüzde 2,8'i bulan Güney Kore'nin ihracatı 511,8, ithalatı 391,3 milyar dolar oldu. Ülkede işsizlik oranı yüzde 3,7 civarında.

Son 40 yılda Samsung ve Hyundai gibi markalar çıkaran Güney Kore, dünyanın önemli otomobil ve elektronik eşya ihracatçılarından biri konumunda. 1905'teki Rus-Japon savaşı sonrasında Japon işgalinde kalan Kore Yarımadası, 1945 yılında bağımsızlığını kazandı. 2. Dünya Savaşı’nın ardından Kore yarımadasının güneyinde demokrasiyi temel alan Kore Cumhuriyeti, kuzeyinde komünizmle yönetilen Kuzey Kore kuruldu.1948 yılında Yi Seungman’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle ülkede 1. cumhuriyet dönemi başladı. ‎‎1950-1953 yıllarındaki Kore Savaşı’nda ABD ve BM kuvvetleri Güney'in yanında yer alırken, Çin ve Sovyetler Birliği Kuzey'i savundu. Savaş 1953'te iki ülke arasında herhangi bir barış anlaşması olmaksızın askerden arındırılmış bölgenin kurulmasıyla sona erdi.

Savaş sonrası, Güney Kore’de başkanlık sistemine dayalı rejime geçildi. Park Chung-hee, iktidarı 1961'de darbeyle ele geçirdi ve öldürüldüğü 1979'a kadar yönetimi elinde tuttu. Bu süreçte ülkede büyük ekonomik ilerleme kaydedildi. 1993'e kadar çeşitli sıkıyönetimlere sahne olan ve asker kökenli idareciler tarafından yönetilen Güney Kore’de, 1993’te Kim Young-sam, yeni demokrasinin seçimle başa gelen ilk sivil devlet başkanı oldu.

Kore Cumhuriyeti’nin iç siyasi yapısı, önemli ölçüde kişiselleşmiş ve merkezileşmiş liderliğe dayanıyor. Ülkede başkanlık sistemi uygulanıyor, devlet başkanı 5 yıllık dönem için halk tarafından seçiliyor. Genel seçimler 4 yılda bir yapılıyor. Yasama organı Kore Ulusal Meclisi, 300 üyeden oluşuyor.

2016'da seçimle iktidara gelen eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin, hakkındaki siyasi nüfuz skandalının ardından görevden azledilmesi, devlet başkanı seçiminin planlanan tarihten aylar önce yapılmasını gerektirdi.Güney Kore parlamentosu, 9 Aralık 2016'da Park hakkında soruşturma açılmasına karar verdi ve Park'ın yetkileri geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahn'a devredildi. Anayasa Mahkemesi’nin 8 yargıçtan oluşan heyeti, 10 Mart'ta Park'ın devlet başkanlığı görevinden azledilmesine oy birliğiyle karar verdi. Seul Merkez Bölge Mahkemesi, 30 Mart'ta rüşvet, görevi kötüye kullanma, baskı ve hükümet sırlarının sızdırılmasıyla suçlanan Park hakkında tutuklama emri çıkardı.

Park, ülke tarihinde azledilen ilk devlet başkanı oldu.

Ülkede 9 Mayıs'ta yapılan seçimlerde Demokrat Parti adayı Moon Jae-in yeni Devlet Başkanı oldu.(2)

(1) Temel Brıtannıca Cılt11 Kopenhang / HÜRRİYET

(2)Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır.



bottom of page